nedelja, 22. oktober 2023

24. regata Korošica - suverena zmaga

Med 7. in 11. oktobrom 2023 smo odjadrali že 24. regato Korošica. Tokrat se nas je zbralo, po 5-ih letih, rekordnih 14. posadk oz. več kot 80 jadralk in jadralce, večina iz Koroške. Naša matična marina je bila spet Marina Hramina na Murterju in nam že dobro znane Bavarie 41C. Jadrali do Kornatov in nato na jug do Šibeniškega akvatorija. 

Sobota je za večino posadk ponudila veliko časa za trening in iskanje optimalnega trima v prijetnih 15 vozlih popoldanskega maestrala. Za nedeljo pa je bil sklican zbor pri Opatu / Kornat in posadke so se odločale za zelo različna mesta za prenočevanje. Noč je bila na sidriščih mirna in v jutro nas je prebudil rahel burin.

Kljub zelo negotovi vetrovni napovedi smo imeli srečo in v zalivu Kornata smo imeli dovolj vetra, da smo lahko odjadrali tri plove v čudovitem sončnem dnevu. Prva je bila na vrsti kratka navigacija, ki je hkrati veljala tudi za igro 'Lov na pršut'. In kakšno borbo in tesen zaključek smo videli ravno za to častno zmago. Za zmago plova pa je bila prednost, ki si jo je ekipa skiperja Aleša Cokana priborila v orco, ravno dovolj za zmago pri vožnji z vetrom do cilja. Ekipa Hinka Andrejca na drugem mestu se je zelo približala. 

Na štartu drugega in tretjega plova se je videlo, da ekipe zelo hitro napredujejo pri taktični igri pred štartno linijo. Vsi štarti so bili izvedeni brezhibno in vse ekipe so prečkale linijo v zelo kratkem času. Vse pohvale. Med tem, ko v ospredju med zmagovalci in drugouvrščeno ekipo ni bilo spremembe do konca dneva, pa se je v ozadju zelo 'premešalo' in v ospredju smo videli vedno znova druge ekipe.

Varen privez nam je prvo skupno noč nudila marina Piškera. Zagotovo ena najatraktivnejših marin na Jadranu. Večerno druženje smo preselili na kopno pred pomolom in po predstavitvi rezultatv prvega dne in skiperjev ekip smo slavnostno predali pršut zmagovalcem Lova na pršut - ekipi Stojana Bošnika. Veselo rezanje se je ob zvokih DJ Dalmacija lahko pričelo. ;)

V iskanju vetra smo se za drugi regatni dan premaknili na jug do Kaprij. Na veselje vseh jadralcev se je okoli 13h pričel dvigovati soliden veter južnih smeri in lahko smo začeli s pripravami na štart daljše navigacije, ki nas je popeljala v orco mimo Obonjana in z vetrom nazaj na sever do Prviča kjer je bil po dobrih dveh urah cilj za prvo jadrnico. Največje razlike so se naredile pri jadranju v orco, kjer je bilo potrebno biti zelo skoncentriran pri krmarjenju ob občasnem vrtinčenju vetra in imeti tudi nekaj sreče pri izbiri poti po regatnem polju. Še četrtič zapored je plov zmagala ekipa skiperja Aleša Cokana, kar je pomenilo, da ob predvidenem enem plovu naslednji dan in zelo slabi vetrovni napovedi lahko misli že uhajajo h KND prehodnem pokalu. 

V luki Prvič smo se vsi varno privezali na tamkajšnji pomol in v bližnjem restoranu smo imeli planirano pogostitev s sardelicami iz žara. Zelo prijetno okolje prijetne vasice Prvič in odlično vzdušje med ekipami nas je dobro nasmejalo in še dolgo zadržalo na pomolu ob floti jadrnic Korošice 2023. 

Zadnji regatni dan se je napoved uresničila in kljub vztrajnem čakanju na veter le-tega za izpeljavo vsaj še enega plova ni bilo. Dan smo tako preživeli v pravem poletnem brezveterju, kopanju in pogovorih med sojadralci. 

Zaključno večerjo in podelitev pokalov smo izpeljali v prenovljeni restavraciji marine Hramina. Po uvodnem nagovoru predsednika društva, ki je čestital vsem ekipam za vse odjadrane plove, smo na oder, da se predstavijo, povabili vse ekipe. Najbolj nasmejani pa so seveda bili letošnji prejemniki pokalov. 

Tretje mesto je v svojem tretjem nastopu na naši regati osvojila ekipa Albina Bajde, naših jadralskih prijateljev iz Zasavja. Mesto na odru so si prijadrali za las, a z najbolj konstantnim jadranjem. Odlični so bili pri jadranju z vetrom. Drugo mesto je osvojila ekipa lanskega zmagovalnega skiperja Hinka Andrejca. Tokrat s povsem drugo ekipa, a spet odlično odjadrana regata. Vseskozi so bili zelo blizu kasnejšim zmagovalcem. Prepričljivo pa si je prvo mesto s samimi prvimi mesti v posameznih plovih prijadrala ekipa skiperja Aleša Cokana. Uspeli so najbolje 'začutiti' barko ter vnovčit svoje znanje in izkušnje. Čestitamo!Se vidimo naslednje leto na jubilejni 25. regati Korošica!

Rezultati - 24. Korošica

Galerija slik - 24. regata KorošicaNi komentarjev: