sobota, 1. december 2007

Zgodovina

»Daleč od oči – daleč od srca« je slovenski rek, ki pove, da je ljubezen le toliko močna, kolikor je blizu.
Pa ta rek zagotovo ne drži za Korošce, ki smo se le enkrat zaljubili v morje, ladje in užitke, ki smo jih bili pri tem deležni.
Čeravno je torej morje daleč in čeravno nam Drava in Ivarčko jezero, edina vodna ambijenta daleč naokoli, ne nudita našega navtičnega izživetja, smo na Koroškem srčni in zagrizeni navtiki – seveda po meri zmožnosti, ki jih nudi oddaljenost do morja in razpoložljivih virov: časa, zagnanosti prijateljev navtike in nenazadnje denarja.

Kot vsaka stvar ima tudi naše početje svoje korenine v prvih »osvajalcih«. Tako korenine segajo med jadralce, prijatelje okoli bratov Čas, Slemenika st. in Petroviča, pa Andrejca, Cokana in skupine 57 udeležencev ustanovnega zbora KND – Koroškega navtičnega društva.

Zbor smo sklicali 1998, med enim od prvih večjih druženj v Sukušanu, kjer smo ob pomoči enega od prvih čarteristov, s katerim smo sodelovali – g. Lipovščaka in kap. Božiča iz zadarske kapetanije izvedli prvo izobraževanje in trening skiperjev.
Ker so med udeleženci resnično bili ljubitelji jadranja iz vseh treh koroških dolin je bilo ime izbrano upravičeno in z zanosom.

Razumljivo, da smo naše društvo želeli registrirati, zato smo devet ustanoviteljev to tudi storili 1999.

Po prvem rednem občnem zboru novembra 1999 v Radljah ob Dravi, smo naše delo jasneje začrtali. Dogovorili smo se, da bo naše društvo namenjeno zlasti širjenju ljubezni do jadranja in predvsem pomoči tistim, ki si želijo izkusiti teh izzivov.
V zimskih mesecih se tako zbiramo na navtičnih večerih, kamor vabimo izkušene morjeplovce, jadralce, ribiče, zdravnike, tekmovalce in ekstremne jadralce.

Tako smo gostili znane Slovence kot so Jože Mušič, Milanka Lange Lipovec, Črt Marinček, Ivo Sovič, Ferdo Aruš, Dušan Puh, pa hrvaški legendi Muhič in Šutej, domačin, rojeni dalmatinec ribič dr. Nado Vodopija in tudi naši člani z izkušnjami Sredozemlja , pa s potepov Čigre in transferjev jadrnic z drugih morij.
Pogovori in klepet ob sardelicah in refošku na dan prinese prenekatero idejo, marsikdo najde odgovor na svoja vprašanja in celo partnerja za dopust na jadrnici.

V društvu nimamo ambicij po lastnih jadrnicah, ki so praktično edina plovila s katerimi smo »prijatelji«, čeravno so dobrodošli tudi »motornjaki«. Omejili smo se na organiziranje ugodnih aranžmajev naših članov z pogodbenimi čarteristi.

Za uspešen start v novo sezono poskrbimo s spomladanskimi aktivnostmi, kot so skiperski trening, spomladanska regata v slovenskem primorju na J24 in popularni Mini-12, ki ga organiziramo kar na našem edinem jezeru in postaja vse popularnejši.

Poletje je namenjeno družinskim jadranjem.
Komaj pa dočakamo jesen, ko na tradicionalni »Korošici« prekrižamo meče in se pomerimo v znanju jadranja in poznavanju drugih mornarskih veščin.
V regatah, kjer sodeluje okoli 30 jadrnic v dveh kategorijah, iz leta v leto spoznavamo, da so Korošci resda dobri jadralci.
Nenazadnje se lahko tudi pohvalimo z zmago naše »elitne« - beri ekipe funkcionarjev na Odisej – Elanovi regati 2005.

-----------------------------------
Prispevek objavljen v reviji Jadralec pripravil: Bojan Cokan


17.4.1998, Sukošan - ustanovni zbor KND – 57 udeležencev
Povezava do seznama udeležencev

21.5.1999 - Registracija društva pri upravni enoti Slovenj Gradec:
Koroško navtično društvo Slovenj Gradec, Partizanska pot 8, Slovenj Gradec
Matična številka: 1137026

Ustanovitelji Koroškega navtičnega društva:
Hinko Andrejc
Bojan Cokan
Jože Fras
Bojan Jus
Metod Kac
Branko Kotnik
Roman Slemenik
Feliks Slemenik
Jure Šumečnik

-----------------------------------

Ni komentarjev: