sreda, 7. oktober 2020

21. regata Korošica 2020

Preteklo nedeljo 4. in v ponedeljek 5. oktobra, smo na nadomestni lokaciji - Izola, Simonov zaliv, odjadrali že 21. regato Korošica

Ker nam je pot na Hrvaško preprečil virus in rdeči seznam, je padla ideja, da izvedemo regato v slovenskem morju. Podjetje Cleansport ima v svoji floti 6 identičnih športnih jadrnic Fareast 38R in hitro smo se dogovorili za termin ter organizacijo regate. 

Vremenska napoved se je uresničila. Pričakal nas je močan jugo in jasno, sončno nebo. Tako smo se dobro razpoloženi v zaveterju mesta Izola pripravljali na dopoldanski trening. Le-ta se je izkazal kot prepotreben za večino posadk, ki smo se prvič spoznali z jadrnicami, ki so narejene za regate in kot smo kasneje hitro spoznali, za pristne jadralske užitke. 

Štart prvega plova je bil planiran šel ob 14:00. Do takrat pa smo potrošili že veliko moči, saj je v zalivu veter čez Bele skale v Simonov zaliv pihal v sunkih tudi do 25 vozlov. To je za nas na lahkih, športnih barkah z veliko površino jader pomenilo redno prekrmarjenje in namakanje robov bark. Adrenalin nas je gnal po zalivu levo in desno in kar leteli smo po morju tudi z več kot 10 vozli. 

Do štarta prvega regatnega dne se nas je Eol vendarle malo usmilil in veter je nekoliko padel. Še vedno je bila potrebna maksimalna koncentracija na štartu, saj so sunki še vedno prihajali v intervalih. Sodniška ekipa je z zelo kratko štartno linijo poskrbela še za dodaten adrenalin na štartu, z obračalno bojo globoko v zalivu pa še za loterijo z vrtinčenjem vetra. Ne najboljša izbira iz perspektive udeležencev, a smo se Korošci spet izkazali kot neustrašni in drzni jadralci ter ekspresno odjadrali tri predvidene plove. Prvi dan je konstantno najboljše jadranje prikazala ekipa Ane Kuhelnik, ki jo je zaradi varnosti krmaril domačin Jakob. Le-ta ekipo že nekaj časa uči jadralskih veščin in lepo napredujejo iz Korošice v Korošico. Barke ne dopuščajo napak in na regatnem polju smo hitro izgubljali en proti drugemu. Mesta smo si 'pošteno razdelili' med sabo. ;) 

Drugi regatni dan smo po jutranjem dežju vsi nestrpno pričakovali nove jadralske užitke. Upali smo tudi na uporabo genakerjev, ki pa so bili tudi drugi dan med regato prepovedani. Razlog je bil spet močan veter in pa neizkušenost posadk in tako je bilo tudi najbolje, saj tudi drugi dan vetra v sunkih in posledično adrenalina še vedno več kot dovolj. Nekoliko daljša štartna linija in regatno polje je dajalo upanje, da se bodo manjše napake manj kaznovale. Ana Kuhelnik je tokrat poprijela za krmilo in upali smo na tesnejše borbe, ki pa so vseeno potekali bolj v ozadju. Vseeno nam manjka še veliko znanja in ni boljše šole kot pa veliko regatnih štartov. Da znamo uživat pod jadri, smo pa tako že dokazali v preteklosti.

Pravo malo šolo match race jadranja nam je prikazala ekipa Ane Kordiš - Ladies First Sailing Team. Po nedelji, ko niso bile kos razmeram, so za ponedeljek poiskale pomoč izkušenega jadralca, da so vsaj drugi jadralski dan lahko uživale v varnem jadranju in nabirale prepotrebne izkušnje. Izkušnje res štejejo in zmagale so vse plove drugega dne. Vseeno ne povsem z naskokom, saj so imele v vsaj dveh plovih tesno 'senco' od štarta do cilja. Ekipa je bila seveda zaradi te poteze oz. pomoči, tudi prostovoljno, diskvalificirana za dosežena prva mesta. Smo pa vsi videli, da se da še hitreje. ;)

Ob nestrpnem čakanju na rezultate je bilo vsem jasno, da imamo nove zmagovalce regate Korošica in tako prejemnike prehodnega pokala. To je ekipa skiperke Ane Katarine Kuhelnik. Prva ženska skiperka, prejemnica prehodnega pokala v zgodovini društva. ČESTITKE! Drugo mesto si je z eno zmago prvega dne in drugim mestom v zadnjem plovu priborila ekipa skiperja Gregorja Andrejca. Tretje mesto pa s konstantnim jadranjem ekipa skiperja Stojana Bošnika s komaj 3 člani, kar je bil kar velik hendikep. 

Čestitke tudi vsem ostalim in na koncu je bilo kar nekaj pobud, da se klubsko jadranje v taki obliki še ponovi. 

Povezava do dokumenta - Rezultati Korošica 2020.

Galerija slik - foto by Grega&Maja


_____________________________________________

Prispevek pripravil: Gregor Andrejc  

Ni komentarjev: