četrtek, 22. november 2018

16. regata Jabuka - team Pancho 1

Gremo na eno najtežjih in naj atraktivnejših regat na Jadranu!

Po lanski neuspeli regati, ko nismo prišli do cilja, smo bili letos odločeni, da se bolje izkažemo in pripeljemo Pancho 1 do cilja!
Že kmalu po koncu lanske regate smo skupaj z Igorjem (skiper, vodja in lastnik barke) začeli načrtovati nov podvig. Barka je nekaj dni pred regato celo dobila nov antifouling. Dva tedna pred regato pa je bila tudi ekipa dokončno izpopolnjena. Ko smo videli, da bo tudi vreme prijazno do nas, smo z veseljem pričakovali dan odhoda. Gremo na Jabuko!

Sonce, maestral, dan za trening

Za četrtek smo si zadali, da barko ponovno spoznamo, poiščemo idealni trim za orco, naštudiramo špin in konc koncev naredimo transfer do Vodic (naša matična marina je bila Sukošani). Maestral se je prijetno dvignil in jadra so bila polna. Barka je lepo rezala mirno gladino morja. Vse pa vseeno ni šlo gladko. Špin se nam je spremenil v ogromen bombon in kar nekaj časa smo porabili, da smo 180m2 jadra spravili iz genove. Sej smo hitro vedeli, kje smo ga posrali. ;) Še pravi čas smo se privezali na glavni pomol v Vodicah. Kmalu ni bilo več primernih privezov za barko našega kalibra (Elan 50 Impression).

Nočni štart, GPS trackerji, bonaca

Ta regata je vsekakor nekaj posebnega prav zaradi nočnega štarta izpred Vodic. Dolga linija je bila na trenutke še prekratka za rekordnih 112 bark na štartu. Burina je bilo le za nekaj vozlov. Uspelo nam je izbrati pravo stran štartne linije, špin je šel gladko gor takoj po pisku in težko pričakovan trenutek je končno prišel. Gremo! In to v odličnem položaju. Do prvega obveznega obrata - Komorica, smo se enakovredno bodli z mnogimi na papirju hitrejšimi in obrnili proti Jabuki v odličnem vzdušju na barki. Sledila pa je prava borba, da obdržimo hitrost barke, saj se je veter obračal, ugašal, dvigoval.. In v tem stilu do jutra in dalje. Na regatnem polju smo bili kot na elastikah. Enkrat en naprej, drugič drug. Vseskozi pa smo spremljali konkurenco prek GPS trackerjev in še vedno videli, da nam gre dobro.

Jabuka na obzorju

Res se je pojavila na obzorju, nekje hitro dopoldan. Potem pa kar ni in ni hotela priti bližje. Vetra je bilo še vedno le za vzorec. Pričakovali smo obrat proti jugovzhodu, ki pa je prišel prehitro ali prepozno, ne vem več. Bili smo žal preveč severno in zadnji dve uri smo v cca 6 vozlih vetra orcali proti težko pričakovanem vmesnem cilju. Moram povedat, da E50 impression odlično jadra. Tudi trim nam je kar uspeval. Ampak rabi veter. Več vetra..vsaj 8. Bilo ga je manj. Pa vseeno smo 'prilezli' do Jabuke, priprave na dvig špina in obvezno javljanje prek VHF: "Regatni odbor, regatni odbor, ovdje Pancho 1, pojeli smo Jabuko". :) Ne moreš verjet kako veselje na barki. Obvezni selfiji. Ura pa že čez 13. Ajde, nazdravimo in gasa proti Blitvenici, Žirje.

Kje hodi napovedan jugo

Veter je kmalu po obratu spet ugasnil. Borili smo se s špinom, tangunom in posameznimi sunki vetra, da smo ga napolnili. Ostale, očitno lažje barke pa so se vozle z genakerji mimo nas kot za stavo. Ni blo prijetno, a smo vztrajali s svojo trmo in držali smer. Vmes je spet zmanjkalo dneva in čudovit romantičen sončni zahod nam je prinesel svežo sapico. Dobrih 6 vozlov. Ravno dovolj, da se je špinaker lepo napolnil in po dolgem času smo 'leteli' konstantnih 4 vozle (!) hitrosti proti Blitvenici. Koliko še imamo do tja? 20nm!? Uf. Grem js spat ekipa.


Noč ima svojo moč

Lepo smo rezali valove v konstantnem vetru, s polnim špinom in vetrom v bok/polkrmo naslednjih 5 ur. In ko smo se povsem približali Blitvenici, je spet postalo zelo zanimivo. Jadrnice, ki so nas popoldan prehitevale po desni, so opravile daljšo pot, bolj južno, mi smo vmes pospešili in spet smo se srečali. Pa spet so tu ob našem boku neke regatne, našpičene barke. Bili smo hitri! Pri Žirju (vzhodni rt) je bila spet obvezna točka/boja. Pred njo smo imeli med ekipo nekaj nepotrebnih pregovarjanj glede smeri plovbe. Malo smo že bili utrujeni ja. Ampak takoj nas je zbudil obrat vetra v burjo oz. nočni burin. Akcija! Pospravit špin in direkt v orco!

Užitek, ko gre na polna jadra

Imel sem to srečo ali privilegij, da sem po Žirju prevzel krmilo za 'orco'. Bila je tema in kar nekaj prometa okoli nas je poskrbelo za dodaten adrenalin ob bližnjih srečanjih. Je pa bilo vetra cca 10 vozlov in barka je 'letela' konstantnih 6. Občutki za krmilom pa odlični. Barka ima dva krmila, je odlično uravnotežena in vozil sem na dva prsta.
Vedeli smo, da se moramo potrudit in čimbolje odjadrati do cilja, saj se je vmes vrnil signal in na GPS trackerjih smo spet videli konkurenco. V naši skupini smo imeli pred nami samo dve barki. So dosegljive stopničke? Nismo se preveč obremenjevali s tem. Skoncentrirano smo nadaljevali vse do zadnjega tack-a tik pred glavnim pomolom pred Vodicami. In piiiiiiisk...CILJ!!! Yes. Bravo mi! Po 26h44min09s ob 1h zjutraj v nedeljo.

Kje smo izgubili stopničke?

Po prihodu v cilj smo seveda morali odlično jadranje še na(d)graditi z odličnimi stejki v Konobi Gušte. Še nikoli niso bili tako dobri in mrzlo pivo tako osvežujoče. :) Vodice so bile ob 2h zjutraj tako žive kot sredi sezone. Glavna moda v gostilnah in ulicah pa jadralske obleke Musto, Helly Hansen in podobne. S preoblačenjem se nismo ukvarjali. ;) Barke pa so še kar ena za drugo prihajale v cilj. Mi pa spat. Zjutraj transfer do marine Sukošani in potem z avti nazaj do Vodic na podelitev. Smo res na stopničkah? Nekaj mi je pravilo, da ne bo čisto tako. In res. Ko smo se odpeljali iz marine so objavili rezultate. Šok. Zlatan (First 50) je pred nami na tretjem mestu. Baraba. Tega ni blo na GPS-trackerjih. In tu največja kritika (verjetno sploh edina) organizatorjem. Trackerjev niso imele vse barke. Dejansko samo tiste, ki so se tako odločile. Tako so bili nekateri v 'temi', medtem ko smo drugi letali na odprtem. V prihodnje GPS track obvezen za vse!

Stopničke bi bile pika na i celotnemu dogodku, doživetju, izkušnji. A če pogledamo, da smo s povsem turistično barko več kot parirali raznim Firstom in Grand soleil-om, odlično štartali, zbrano lovili veter in resno trimali jadra, si nimamo kaj očitat. Z utrujenostjo pač pride kaka slabša taktična odločitev ali slabši trim. Smo pač amaterji, ki gredo dvakrat na leto na regato. Dosegli smo maksimum!

Hvala ekipa za vse! Kapo dol.

Team Pancho 1 na Jabuki 2018:
- Elan Impression 50
- Skiper Igor Filipančič, Hinko, Gregor, Maja, Klemen, Žiga, Blaž, Marko, Vili, Dani
- 39. obrnili Jabuko
- absolutno 46. mesto od 112.
- 4. mesto v skupini 5
- 4. mesto v ORC A
- 110 nm
- 26h 44min 9s plovbe


Rezultati po skupinah
Skupni rezultati
Galerija - Team Pancho 1 - Jabuka 2018

Na Jabuki so Koroško navtično društvo zastopali še:

- SIERRA - E350 - Marjan Djuras - 72. absolutno
- SARA - E31s - Vlado Kanjc - 94. absolutno
- PANCHO - E494 - Ivo Sovič

Čestitke vsem!


----------- Prispevek pripravil: Gregor Andrejc ---------------


  

Ni komentarjev: