ponedeljek, 24. oktober 2022

23. regata Korošica - v iskanju 'čistega' vetra

Če je lansko regato Korošica, največje navtično druženje koroških jadralcev, zaznamoval konstantno močan veter, je bila letošnja v znamenju iskanja ‘čistega’ vetra. V treh dneh smo odjadrali kar sedem regatnih plovov ob vseskozi toplem sončnem jesenskem vremenu.

23. regata Korošica je potekala od nedelje 1. do torka 4. oktobra na območju Murterja, Kornatov in otoka Žuta. Dvanajst posadk in skupaj skoraj 80 jadralcev, večina iz Koroške, se nas je polnih pričakovanj in želja zbralo, da preizkusimo naše jadralsko znanje na floti enakih jadrnic Bavaria 41C.

Sobota je dan za trening


Marina Hramina na severu otoka Murter je bila drugo leto zapored naše izhodišče in v soboto smo prevzeli barke še pravi čas, da smo lahko v popoldanskem maestralu naredili odličen trening. Spoznavanje posadke z vrvmi in jadri ter priprava nastavitev za ugoden 'trim' za naslednji dan je več kot dobrodošlo po enem letu od zadnje Korošice. Prenočevali smo vsak po lastni presoji in želji. Noč je bila mirna.

Za prvi regatni dan že čudoviti Kornati

Ker je jutranji burin ob predvidenem štartu prvega plova pri Murterju že začel ugašat, smo naredili 'follow me' premik v Kornate, kjer smo v čudovitem okolju naravnega parka v sončnem vremenu ob rahlem vetru do 6 vozlov odpeljali dva plova. Vetra je bilo ravno dovolj, da smo spravili barke v pogon. Samo s pravim občutkom za veter in pravilno nastavljenimi jadri se je dalo jadrati hitro, prava loterija pa se je dogajala pri iskanju optimalne poti v zavetrju otokov, ki smo jih morali obpluti na poti do cilja.

Rezultati prvega dne prvega so določili tudi dobitnika noge pršuta - ‘zmagovalcu’ Lova na pršut. Osvojila ga je zadnje uvrščena ekipa prvega dne. To je bila ekipa skiperja Zdravka Miklešiča, ki je kljub tehničnim težavam (ujeli so mrežo na propeler motorja) z zategnjeno ročno zavoro odjadrala oba plova do konca. Velikodušno so pršut delili z nami na večernem druženju v marini Piškera v osrčju Kornatov, eni najlepših marin na Jadranu.


V ponedeljek smo izkoristili nekoliko močnejšo burjo

Jutro pred novim regatnim dnem je namenjeno skiper sestanku. Ob analizi plovbe iz prejšnjega dne nam vodja regatnega odbora, izkušen jadralec in inštruktor Bojan Gerič, vedno poda veliko uporabnih informacij o trimanju jader, izbiri optimalnega kurza glede na veter in upravljanju z jadrnico z upoštevanjem različno izkušene posadke - vedno zelo koristne informacije za vse nas. Nato sledi pregled plana jadranj za tisti dan.

Na regatnem polju drugega dne, med velikim Kornatom in Lavso nas je pričakala burja s sunki do 15 vozlov, kar so se izkazali kot odlični pogoji za jadranje. V močnejšem vetru so se posadke novim razmeram različno prilagodile. Taktične poteze za štartno linijo, ko si posadke zadnje minute pred štartom (štartna procedura traja 5 minut) na jadra iščemo svoj prostor za najboljši štart ter taktika pri jadranju v in z vetrom, so zelo pomemben del regatnega jadranja. Tako smo konec dneva imeli nove zmagovalce plovov in zelo zgoščeno konkurenco za vrh. Po regatnem jadranju je sledilo prosto jadranje skozi Kornatski arhipelag, skozi Malo Proverso do skupnega priveza na otoku Žut. Živahna debata na pomolu restavracije Sandra na otoku Žut, kjer so nam pripravili odličen sardelji piknik, se je nadaljevala še dolgo v noč.

Regata se odloča zadnji regatni dan

Naslednje jutro je nočni burin kmalu začel ugašati in naredili smo premik proti jugu Pašmana. Na poti so posadke ostanek dopoldanskega vetra izkoristile za iskanje optimalnih nastavitev jader za nadaljevanje in prosto kopanje, saj nas je vreme letos res razvajalo z visokimi temperaturami zraka in morja ter soncem. Na preteklih Korošicah in drugih več dnevnih regatah se je že ničkolikokrat izkazalo, da ni nič odločeno prav do zadnjega plova in tudi letos je bilo tako. Ko se je dvignil svež veter in smo odpeljali prvi plov tretjega dne, so bile tri posadke točkovno povsem poravnane v boju za prvo mesto. Aleš, Stojan in Hinko, s svojimi posadkammi, so se za osvojitev znamenitega prehodnega pokala med seboj udarili na prav zadnji plov! Kdor bo spredaj, bo zmagovalec. Seveda so štrene mešale tudi druge posadke.

Končna bitka oz. zadnja mini navigacija je potekala okoli bližnjih otokov, kar pomeni, da so se posadke preizkusile v plovbi v vse smeri vetra. Ob tem je zelo pomembno, kako obplujemo ovire (otoke) ter dober pregled nad pozicijami ostalih posadk, saj lahko z boljšo taktiko, pokrivanjem nasprotnikov in jemanja vetra v privetrini veliko pridobimo.

Vse našteto je v zadnjem plovu najbolje uspelo posadki skiperja Hinka Andrejca. Izkušena ženska ekipa pod vodstvom starega mačka, za katerega v jadralskih vrstah pravijo, da je “človek, ki voha veter”, je pokazala znanje, občutek za jadra in z odlično taktiko ter konstantnim jadranjem vse dni zasluženo zmagala. Čestitamo! Drugo mesto je osvojila ekipa skiperja Stojana Bošnika, tretje pa ekipa skiperja Aleša Cokana.

Že 23. regato v organizaciji našega društva, tradicionalno regato Korošica, smo sklenili z zaključno večerjo, kjer smo podelili pokale najboljšim in se veselili pridobljenih jadralskih izkušenj, novih spominov in novih poznanstev. 

Vse to in še več je regata Korošica, najlepša od vseh. Iskrena hvala vsem sponzorjem, ki so nam pomagali pri izpeljavi tako zahtevnega dogodka. Brez vas nam nebi uspelo.

Se vidimo prihodnje leto! Že sedaj vabljeni, da se nam pridružite. 

Rezultati - 23. regata Korošica

Galerija slik





---------------------------------------------------------------

Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: