ponedeljek, 11. november 2019

DIVJA REGATA JABUKA 2019

Pretekli vikend je, s štartom v Vodicah, potekala 17. regata Jabuka. Naše društvo so zastopale tri ekipe in mirno lahko zapišem, da je za nami ena najboljših regat do sedaj.

V petek je vreme pokazalo zobe. Močan jugo (v luki je pihalo v sunkih tudi do 30 vozlov) se je dvignil že hitro popoldan in kmalu je bilo jasno, da bojo organizatorji prestavili štart regate. To se je tudi zgodilo in štart so prestavili na soboto ob 7h zjutraj. Hitro smo nazdravili tej odločitvi. ;)

Je pa močan jugo pustil posledice - visoke valove, ki so terjali kar nekaj žrtev. Favoriti - Clean Sport One, Molo Longo in še mnogi drugi so potrgali jadra, nekaj opreme. Razredčene so bile tudi posadke, vključno z našo. Ampak Korošci se nismo predali!

Eno najboljših jadranj je prikazala ekipa skiperja Marjana Djurasa na E350. Prispela v cilj cca. 2,5h za zmagovalci in osvojila visoko 6. mesto v ORC razvrstitvi, 6. mesto v svoji skupini in kar 35. absolutno. Pravijo, da so z genakerjem 'glisirali' čez 12 vozlov!  Bravo ekipa! 

Na Pancho 1, Elan 50 Impression, skiperja Igorja Filipančiča, smo seveda bili veseli prestavitve regate na sobotno jutro. Manevrirat na štartu med več kot 100 udeleženci s 15m veliko barko ni enostavno. Kaj šele v temi!


Naša skoraj 18 ur trajajoča odisejda se je začela s strgano škoto genove v orco. Pri plovbi z vetrom s 2m visokimi valovi v nos pa smo nekje na pol poti do Jabuke še strgali dvižnico. Prava poteza krmarja ter hiter odziv posadke je botroval, da se nismo zapeljali čez 200 kvadratov špinakerja. Tako smo nadaljevali samo s genovo in glavnim jadrom do cilja, ki pa je bil takrat še daleč. Okoli nas smo opazovali nevihte, ki so tudi drugim trgale jadra in okoli 15h popoldan ob splošnem navdušenju na barki obrnili okoli Jabuke.
 
Od tu je šlo še samo v orco in nazaj proti celini oz. obratni točki hr Mulo pred Rogoznico. Tam so se barke spet zgostile in dobili smo dodatno motivacijo, tudi veter je pojačal in do cilja smo samo še prehitevali ene za drugimi. Bil je sanjski zaključek, ki nam je prinesel pokal, 3. mesto v naši skupini! Po lanskih dveh 4. mestih (ORC in grupa) smo tokrat uspeli! Jihaaa. Bravo ekipa - Igor, Hinko, Grega, Maja, Žiga, Klemen, Blaž, Vili, Dani, Marko in Damir!

Ekipa Pancho 1 - manjkajo Igor, Vili in Dani

Pohvale gredo tudi Sari, skiperja Vladota Krajnca. Visoko morje je bilo za tako malo barko še posebej naporno, če se milo izrazim. Ampak so zborbali in okoli 4h zjutraj prijadrali v cilj. Čestitke!

Rezultati - Jabuka 2019
Galerija - ekipa Pancho 1 - foto by Maja


------------------------------------------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: