ponedeljek, 16. oktober 2017

Korošica 2017 - reportaža

Končana je jubilena oz. polnoletna 18. Korošica.

Flotno jadranje koroških jadralcev zadnja leta spet pridobiva na množičnosti. Tako se nas je letos družilo in tudi tekmovalo čez 100 jadralk in jadralcev na kar 15-ih jadrnicah. To je pa že lepa flota belih jader na morju in letos so se le-ta še posebej lepo svetila oz. kar bleščala, saj nam je vreme oz. sonce lepo svetilo.

Malo manj je bil radodaren Eol, bog vetra, ki je sapice odmerjal po obrokih. O lanskih 25+ vozlov vseh možnih smeri, ni bilo ne duha ne sluha. V soboto nas je v marini pričakal najlepši dan v septembru in nasmejane obraze posadk je bilo videti na vsakem koraku. Vsi pa smo vseeno bili malo nestrpni, saj smo želeli čimprej razporedit posadko, razpet jadra in ob melodiji vetra in morja zajadrat proti sončnem zahodu.

Po mirni noči na sidru oz. bojah, smo se prebudili v jutranji burin, galebi so mirno krožili po plavem nebu in tako mirno in spokojno smo tudi začeli prvo etapo od juga Sestrunja proti obratu pri Dolgem otoku in nato proti severu. No, proti severu nam je uspelo samo obrniti, saj smo že na prvi obratni točki krajšali plov, ki se je sprevrgel v iskanje oz. polžje 'jahanje' morskih tokov. Veter - od 8 do 0 vozlov. Bili smo mojstri ali poraženci orkanske bonace. Vsaj barvo smo uspešno hvatali. ;)

Za drugo etapo smo odmotorirali nekoliko severneje. Napovedan je bil popoldanski maestral, ki smo ga želeli izkoristit za nove jadralske dvoboje, mnogoboje, ki pa so se na trenutke sprevrgli v prave 'monoboje', ko so bila naš največji sovražnik lastna jadra saj se kar niso postavile v pravo pozo. Ja, veter je spet pojenjal, a ga je vseeno bilo dovolj, da smo po dveh urah križanj, srečanj in različnih taktičnih izvedenk prilezli do cilja na jugu Molata. Sonce je bilo že zelo nizko in rezerviran privez na Istu nas je že nestrpno pričakoval.

Dobra volja jadralcev se je preselila na pomol v idilični vasici Ist in prvič smo se na kupu zbrali vsi udeleženci 18. Korošice. Naši gostje iz JK Maltezer - Polzela so nam v zameno za gostoljubnost pripravili zakusko, dobro vino je razvezalo jezike in stkalo nova poznanstva. Izmenjava izkušenj 'najboljših' skiperjev in smeh dobro razpoloženih jadralcev je še dolgo polnilo že tako polno luno na jasnem nebu.

Ponedeljkovo jutri so mnogi izkoristili za vzpon na cerkvico 175m nad zalivom in lahko bi 'zgoraj' ostali še dlje, a so nas čakale nove morske milje pod jadri. Kljub slabi vetrovni napovedi, smo vzhodno od Molata uspeli odjadrat dva trikotnika. V etapi, kjer je bilo potrebno prikazat veliko jadralskega znanja in tudi pravih taktičnih odločitev, so se karte močno premešale. Naprej oz. na čelo flote so prišle nove posadke in čeprav je veter spet ugašal, tesnih oz. zanimivih dvobojev do cilja ni zmanjkalo. Kolikor je pač lahko zanimivo pri hitrosti jadrnice 2 vozla. :)

Dan se je že prevešal v drugo polovico. Flota jadralcev pa se je v brezveterju pomikala proti jugu. Misli so se že obračale proti zaključku našega skupnega jadranja in večerji v marini Sukošani, a se nas je pri treh Sestricah Eol usmilil. Ravno dovolj vetra, da so Bavarie 40, kljub malim jadrnim površinam, lepo rezale mirno morje. Četrta in tudi najbolj razburljiva etapa okoli Sestrice Vele je odločala o vsem in dobili smo novega starega zmagovalca Korošice. 

Gregor Andrejc s posadko Oštro Sailing Team je, z drugim mestom v zadnji etapi, zmago v prvi, in še enim drugim mestom prvega dne, ponosno dvignil pokal za prvo mesto. Z identičnimi uvrstitvami, a boljšo uvrstitvijo v zadnji etapi, je drugo mesto osvojila posadka Hinka Andrejca pred novinci na Korošici in izkušeno skiperko Sašo Šinkovec na čelu! Čestitamo!

Prvič pa smo na Korošici podelili pokal za najhitrejšo žensko ekipo, ki ga je osvojila, ne samo najhitrejša, ampak tudi najlepša ekipa na korošici - Ladies First Sailing Team skiperke Ane Kordiš! Še enkrat, bravo punce!





Po dveh nevihtnih letih, ko smo polni adrenalina in razmršenih frizur v jadralskih oblekah končevali etape, se je sonce več kot prileglo. Slabi vetrovi so velikokrat še zahtevnejši za jadranje, a toliko bolj usmiljeni do začetnikov oz. tistih manj izkušenih. Le-teh tudi letos ni manjkalo in tradicija kaljenja koroških jadralcev se tako uspešno nadaljuje.  

Hvala in čestitke vsem udeležencem že 18. Korošice 2017! Se vidimo v 2018!
   
Rezultati - 18. Korošica 2017

Galerija - Korošica 2017 - foto by Gre-Ma

---------------------------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc


Ni komentarjev: