sobota, 24. oktober 2015

Korošica 2015 - reportaža

Po vročem in dolgem poletju je bilo kar težko tako dolgo čakati na začetek Korošice. Sploh, ker je bilo to prvo jadranje letos za mojo in tudi marsikatero drugo ekipo. Tako smo bili toliko bolj veseli lepe vremenske napovedi, saj tedni in dnevi pred odhodom niso obetali prijetnega jadranja.

V Pirovacu nas je pričakalo prijetnih 18 stopinj ob vetru južnih smeri, jakosti primerne za odličen sobotni trening. Žal je marina še vedno v gradnji in so dvigalo šele dobili, kar je pomenilo močno, tudi s školjkami, zaraščene trupe bark. Ampak to smo, ob vsesplošnem dobrem vzdušju na pomolu, nekateri opazili šele kasneje, ko nas je Eol spet zapustil in smo ob nežnih 'vetričih' odpeljali vse štiri plove.

Kot rečeno smo v ponedeljek izpeljali dve etapi (od juga Pašmana do severa Sit-a) v slabem vetru. Ampak daleč od tega, da bi ne bilo zanimivo. Prav nasprotno. Po mojem mnenju sta bili to eni najbolj izenačenih in napetih etap v zgodovini Korošice. Z mnogo prehitevanji in foto finiši. 6 bark je bilo stalno na kupu enkrat spredaj, enkrat zadaj.

Zadovoljni smo po prvem dnevu letošnjega flotnega jadranja pozno popoldan parkirali na Zaglavu in sledila je odlična večerja v lokalni restavraciji s plesom ob živi glasbi ter prijetnim druženjem s jadralci na pomolu.

Jutro je prineslo dež in bonaco. Na skiper sestanku smo se dogovorili, da odmotoriramo na jug Pašmana in tam počakamo na veter. Napoved pa ni obetala veliko. Orkanska bonaca cel dan. Kmalu po izplutju pa je vreme začelo kazati zobe. Iz celine je nad nas pridrvela nevihta in kaj hitro smo oblačili jadralske obleke in pripravljali sebe in barko, tudi na najhujše.

Po hladnem tušu pa se je naše skupno jadranje lahko nadaljevalo. Dobesedno 5min pred dogovorjenim štartom se je nebo končno razjasnilo in na motor smo pridrveli na štartno linijo. Nekaterim niti ni uspelo. Sledila pa sta dva zanimiva kratka plova, žal spet v zelo rahlem vetru, kot ostanku nevihte.

Za skupno zmago je odločal zadnji plov in zadnji metri, če ne centimetri. Spet veliko prehitevanj, različnih taktik in tesnih dvobojev. Zanimivo kot še nikoli.

Skupno zmago je tako uspelo zadržati zmagovalcu prvega dne - ekipi skiperja Hinko Andrejca, pred presenečenjem letošnjega flotnega jadranja ali pa tudi ne, če ste spremljali ekipo skozi prejšnja leta - ekipo Božidarja Lukiča. Tretje mesto pred tesnimi zasledovalci je s konstantno dobrim jadranjem osvojila ekipa skiperja Jerneja Ladinika.

Čestitamo vsem zmagovalcem in pa tudi vsem ostalim za dobro jadranje in odlično vzdušje na še eni lepi izvedbi Korošice. Tokrat že 16-ič zapored!

Se vidimo na Korošici 2016!

Rezultati

Korošica 2015 - foto by Gregaax


-----------------------------------------------------------------------------------
prispevek pripravil: Gregor Andrejc


Ni komentarjev: