ponedeljek, 8. december 2014

Korošica 2014 - reportaža


Korošci radi jadramo, to že veste. In letos je regata koroških jadralcev pisala zgodbo že 15-ič zapored. Ker je v zadnjih letih obisk upadal, tekmovalnost pa že skoraj nevarno naraščala, smo se odločili, da na letošnjo regato ljubitelje vetra in morja povabimo pod sloganom »Nazaj h koreninam«. Za številčne regate 10 in več let nazaj je bilo značilno predvsem druženje. V ta namen smo za letošnjo regatno druženje rezervirali bolj turistične barke Bavarie, vključili dva družabna večera in regato dobesedno razprodali v enem tednu.

V začetku oktobra se nas je na skupnem jadranju z izhodiščem v Pirovcu pred otokom Murter na Hrvaškem zbralo kar 14 posadk oz. skoraj 100 Korošcev. Za povrh pa nam je služila še ugodna vremenska napoved in sproščeno vzdušje na pomolu je bilo čutiti na vsakem koraku in valu.

A lepo vreme je pomenilo tudi zmeren veter, ki pa ga je bilo ravno dovolj za prvo daljše skupno jadranje v nedeljo od zaliva Kosirina na Murterju do otoka Kaprije in dveh plovov v ponedeljek. V zmernem vetru, ki je oba dneva komaj zdržal do konca, smo se ob bolj ali manj spretnih manevrih vedno uspešno prebili do cilja: v nedeljo smo prenočili na pomolu pred simpatično vasico Kaprije na istoimenskem otoku. Tam so nas pričakali prijazni domačini, dobra hrana in sonce; razpoloženi jadralci pa so morali opraviti še eno »obveznost«: spretnostno igro ''Lov na pršut'', zdaj že tradicionalno igro, kjer se preverja znanje iz mornarskih veščin. Igra je tokrat dobila še poseben čar, saj je štela v točkovanje za skupnega zmagovalca flotnega jadranja.

Po večerji v lokalni restavraciji in mirni, zvezdnati noči nas je pričakalo sveže jutro in pot nazaj na sever Murterja. Dogovorili smo se, da jo opravimo v dveh etapah. Čeprav je veter vmes celo popolnoma ugasnil, pa nam je bil Eol dovolj prizanesljiv, da smo z ravno dovolj sape odjadrali predvideni dve etapi, ki sta šteli v točkovanje. Na koncu smo bili priča nekaj zelo tesnim odločitvam in prehitevanj v zadnjih metrih - pravi fotofiniš.

Pred odhodom v matično marino smo mnogi izkoristili za zadnje poletne trenutke v neokrnjeni naravi, saj jadranje omogoča prav in tudi to. Skok v morje v mirnem zalivu, prijetno kramljanje s ekipo, nazdravljanje uspehu ali samo opazovanje in dihanje z naravo. Neprecenljivo.

Začetek nove zgodbe Koroškega navtičnega društva


Zadnji skupni večer smo popestrili s ta pravo »koroško gavdo« in s ta pravo »dalmatinsko bando«, ki je na noge dvignila večino udeležencev. Veseli in zadovoljni smo nazdravili novim izkušnjam in odličnemu jadralskemu druženju ter tako zaključili novo jadralsko zgodbo našega društva.

Z veseljem in ponosom delim mnenje z vsemi udeleženci – sojadralci , da je za nami ena najboljših regat Koroškega navtičnega društva, ki nakazuje več kot dober obet za prihodnja leta. Zmagovalci smo bili vsi! Uradno pa si je veliki prehodni pokal ponovno priboril skiper Hinko Andrejc pred letos odličnim Stojanom Bošnikom in Igorjem Filipančičem. Le-ti pa brez svojih ekip seveda nebi zmogli. Čestitke njim, kot tudi vsem ostalim udeležencem za uspešno jadranje.

Zares lep jubilej, na katerega smo ponosni in ki nam je predvsem letos dal vetra za naslednjih petnajst. Na snidenje naslednjo jesen na 16. Korošici!
 ------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc 

Ni komentarjev: