petek, 16. maj 2014

Internautica - Portorož - maj 2014



V nedeljo je vrata zaprla Internautica 2014, največji mednarodni navtični sejem v Sloveniji, letos že 19. zapovrstjo. Tudi letos se je v portoroški marini predstavila široka paleta svetovno znanih razstavljavcev – največji poudarek pa je bilo moč začutiti – krizi primerno – pri t.i. zelenih plovilih oz. plovilih prihodnosti. Pa ne samo pri plovilih - letošnja rdeča nit celotne prireditve je bila zelene barve. Obiskovalci smo lahko videli tako rekoč vse najboljše, kar je med nebom in morjem lahko videti v Sloveniji s področja električne mobilnosti: Pipistrelovo električno letalo, s katerim je zmagal na Nasinem tekmovanju, električni avtomobil Andreja Pečjaka, s katerim je lani premagal vso električno konkurenco na reliju Monte Carlo ter nenazadnje obsežno floto Seaway-jevih hibridnih jaht serije Greenline. Kupci se obnašajo vedno bolj racionalno in niso več razuzdani potrošniki energije in goriv, kot je bilo, preden se je začela navtična kriza - ugotavljajo strokovnjaki in dodajajo: rojeva se nova kultura, nova oblika navtike…


Za koroške jadralce so verjetno najzanimivejše predstavitve novih jadrnic, ki jih bomo kaj kmalu lahko preizkusili pri ponudnikih najema. Na sejmu je svetovno premiero doživela Elanova Impression 354, desetmetrska lepotica s tremi kabinami (lastniška ima dve kabini), ki velja za najprostornejšo jadrnico svojega razreda in lahko sprejme do devet oseb. Namenjena je družinam, ki odkrivajo čare jadranja in zahtevajo varno jadrnico, ki omogoča preprosto, varno in strpno krmiljenje, hkrati pa zagotavlja zadostno mero jadralskih užitkov. Jadransko premiero sta prestali Elanova 320-tica in Beneteau-jeva Oceanis 38, pa Dufour-jeva 310. Nasploh se je po dolgem času na Internautici ponovno predstavil Dufour, ki prav letos praznuje 50-letnico obstoja. Poleg 310-tice so predstavili še jadrnici 410 Grand Large in 500 Grand Large. Kar nekaj jadrnic pa so predstavili tudi pri Bavariji.

Letošnji navtični sejem je tako postregel z dokaj zanimivim programom, ne morem pa se znebiti občutka, da je kriza v navtični industriji, vsaj v Sloveniji, še vedno zelo močno prisotna. Vsekakor je bilo na »štantih« opaziti zelo malo razkošja / glamourja, še posebej pa je manjkalo mičnih hostes, ki jih je bilo pred krizo kar v izobilju… Je pa zdaj odlična priložnost za morebiten nakup rabljenega plovila, saj so cene padle tudi do 50%, lizinške hiše pa so na sejmu ponujale še dodatne ugodnosti v želji, da se znebijo ogromne flote zaseženih plovil.

-----------------------------------
Prispevek pripravil: Aleš Mlakar

Ni komentarjev: