sreda, 13. november 2013

Impression sailing week 2013

Pretekli vikend se je v okolici Biograda odvijala revijalna regata Elanovih jadrnic. Tokrat nas je bilo na štartu 45 in med njimi tudi dve ekipi našega društva. Ekipa Igorja Filipančiča na E494i in ekipa Gregor Andrejca na E350. Slednji smo bili na tej regati prvič in presenečeni smo bili nad odlično organizacijo regate. Posebej družbenega dela z bogatim zabavnim programom. Večina posadk je bila odlično razpoložena in jadralci so 'kapljali' nazaj na barke dolgo v noč.

Po četrtkovem prostem trening dnevu in privajanju na elanko 350, smo zvečer hitro popadali v postelje in petkovo sončno jutro je napovedovalo lep regatni dan. In temu je tako tudi bilo. Jugo je potegnil do max. 13 vozlov in barke so lepo drsele proti cilju. Med nami in ostalimi E350 so potekali zanimivi 'dvoboji'. Vožnja z genakerjem se je izkazala kot naša močnejša stranica in kar nekaj mest smo pridobili prav v vožnji z vetrom. Še več pa smo jih žal izgubili na štartih, kjer kar nismo najdli čistega vetra. Manjko špinakerja pa je 'morilo' našo ekipo na E494i, saj so z vetrom izgubljali mesto za mestom.


Že v petek zvečer pa smo vedeli, da nas čaka v soboto dvojna doza juga. In prav tako se je zgodilo.
Jutranje oblake in občasne kapljice je razpihal jugo, ki se je razvnel ravno v času prvega plova (do 25 vozlov). To je šlo na roko ekipi na E494i, katera je s svojo težo in pomanjkanjem jadrovja, prav klicala po močnejši sapi. Žal pa je sape (dobesedno) zmanjkalo ekipi na E350, ko je na koncu prve stranice v nas treščila E410. Skiper na le-tej je slabo ocenil smer plovbe in v povezavi s sunkom vetra ter prekrmarjenje barke povzročil skorajšnjo tragedijo, ki se je končala z 'le' materialno škodo.


Tako nam ni preostalo drugega, kot pa da iz obale spremljamo razplet regate in veseli smo bili, da je v cilj prva prišla Igorjeva ekipa s skiperjem Ivo Sovičem na E494i! Zmagali so v svoji skupini, kot tudi med vsemi Elan impression. Čestitamo! 



Še povezava na video nesreče.


-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: