sreda, 9. oktober 2013

MiniKorošica 2013 in Bac-ov memorial


Kako v jadro uloviti vsako še najmanjšo sapico? Ali slediti vsakemu obratu vetriča in tvegati popolno izgubo hitrosti jadrnice? Pa kaj bo sploh kaj pihnilo…? S takimi vprašanji smo se spopadali udeleženci tokratne Mini Korošice na Bohinjskem jezeru. Že tradicionalna regata se je v tako skopih vetrovnih razmerah spremenila bolj v mučno »plutanje« in čakanje na vsak milostni pospešek s strani Eola.

No, dobre družbe in dobre volje vseeno tudi tokrat ni manjkalo. Zbralo se nas je 11 jadralnih navdušencev in v meglenih, oblačnih in pravzaprav zimskih razmerah si je bilo potrebno kar hitro pomagati s pravo dalmatinsko travarico. Pred prvim plovom smo izvedli obvezni žreb jadrnic, saj so le-te precej neizenačene – nekatere je že načel zob časa in s tistimi je težko odpeljati dober rezultat.

Ob skopih vetrovnih razmerah je bil štart prvega plova kar prava loterija, saj je že ena napačna odločitev lahko povzročila veliko zamudo pri prehodu štartne linije. S tako majhnimi hitrostmi pa je bilo tudi zelo težko upoštevati pravila o izogibanju in prednosti jadrnic… V glavnem, vse skupaj je potekalo zelooooo počasi. V prvem plovu se je najbolje znašel Janez Jurhar, ki je z odlično taktiko izkoristil obrat vetra pri najbolj oddaljeni obračalni boji, takrat prevzel vodstvo in ga ohranil vse do cilja.

Vetrovne razmere so se pred drugim plovom še dodatno poslabšale, čemur je sledilo skrajšanje regatnega polja. Glavni sodnik regate g. Arh iz JK Bohinj je tokrat razporedil jadrnice tako, da so boljši iz prvega plova dobili nekoliko slabše jadrnice in obratno. S plovom je najbolje opravil Gregor Andrejc, ki je kljub skrajšanju potreboval več kot pol ure za en regatni krog, ki bi ga v vsaj spodobnih vetrovnih razmerah lahko prevozili v petih minutah…

Pred tretjim plovom smo spet izvedli naključno žrebanje jadrnic. Končno je med plovom le pihnilo malo več kot le sapica, tako da so jadrnice pospešile in »špijuni« veselo plapolali, prebudili pa so se tudi navijači na obali, ki so glasno vzpodbujali svoje »atije«. Prvo zmago je vknjižil Hinko Andrejc in prešel v vodstvo po treh plovih, za skupno zmago pa je bilo še v igri 5 tekmovalcev.

V zadnji plov smo tako krenili z zelo majhnimi razlikami pri vrhu. Sodnik je ponovno razporedil jadrnice v odvisnosti od predhodne uvrstitve. Čeprav je veter že oslabel, smo v upanju na »čudež« iz tretjega plova izbrali daljšo varianto regatnega polja. Žal želenega vetra tokrat ni bilo in časovno rekordni plov je trajal dobro uro… Je pa vseeno postregel za izredno razburljiv zaključek, kjer smo v fotofinišu razbrali uvrščene na mestih od 3 do 8. Vlado Kranjc, tik pred ciljem še na tretjem mestu (s to uvrstitvijo bi tudi prišel do
medalje v skupnem seštevku) je bil žrtev »kolektivnega pokrivanja« s strani vseh jadralcev za njim. Tako je brez vetra v jadrih obtičal tik pred ciljem in končal šele kot osmi, s tem pa omogočil medaljo in tretje mesto v skupnem seštevku Hinku Andrejcu. Slednji se je športno oddolžil udeležencem »pokrivanja« z rundo v pizzeriji Ema! Čast družine Kranjc je rešil sin Jaka Kranjc s konstantno odličnimi vožnjami in skupno osvojenim drugim mestom. Ponovno pa je prvak Mini Korošice postal Gregor Andrejc, ki je tako v letošnji sezoni odnesel prav vse trofeje v organizaciji KND – torej nekakšen Grand Slam koroškega jadranja!

V želji po boljših vetrovnih pogojih in še malo številčnejši udeležbi vas tudi drugo leto vabimo na naš prelepi Bohinj.

Rezultati - 8. MiniKorošica 2013
Galerija slik - foto by Majchy

-----------------------------------
Prispevek pripravil: Aleš Mlakar
 

Ni komentarjev: