petek, 5. oktober 2012

Korošica 2012 - reportaža


Slaba dva tedna pred regato je bilo v zvezi z izvedbo 13. ponovitve regate Korošica odprtih še kar nekaj organizacijskih izhodišč. Organizacijski odbor je s svojo zagnanostjo premagoval stisko s časom. Do torkovega skiperskega sestanka pred regato nam je končno uspelo dodelati program, da smo lahko posadkam posredovali še zadnje potrebne informacije. Največja sprememba glede na lansko leto je bila odločitev selitve regatnega dogajanje na sever Murterja ter jadranje na novih jadrnicah Beneteau First 35, ki so jih pri našem partnerju Alternautiki zamenjali za že nekoliko zastarele Elan-ke 340. 

Prvi regatni dan (nedelja 16. 9. 2012)

V nedeljo nam je, kot naročeno, Eol priskrbel močno burjo. V kanalu pred marino Jezera, kjer je bilo postavljeno startno polje, je burja v sunkih dosegala hitrosti nad 20 vozlov. Ugoden veter v prvem plovu navigacijske narave nas je z močno skrajšanimi jadri ponesel na sever otoka Murter. Cilj nam je sodnik Šime postavil pred otokom Žminjak. Še najbolj razburljivi del tega plova je bil ozek preliv med dvema malima otokoma, ki smo ga morali, takoj po startu, »preorcati« kar najbolje in že v tem delu so se naredile razlike med posadkami. S slednjim se zagotovo ne bi strinjala ekipa jadrnice Saggitaurus skiperja Marka Jurkasa, ki je najrazburljivejši del plova doživela v cilju, ko je za nekaj sekund ubranila odlično 3. mesto in se takoj zatem po napaki posadke začela premikati v nasprotni smeri običajne plovbe t.j. vzvratno. S pomočjo motorja se je tako komaj rešila trčenja s sodniško ladjo.

Drugi in tretji plov dneva sta bila v obliki olimpijskega trikotnika. Oba je suvereno zmagala ekipa Aleša Mlakarja, ter si tako prijadrala veliko prednost pred konkurenti v boju za veliki prehodni pokal. Prednost prvega dne se je, tako kot že ničkolikokrat poprej na regatah Korošica, izkazala kot neodločujoča. Jadranje je vendarle nepredvidljivo in radi ponavljamo rek It's not over till it's over. Po bojevanju na morju je bil čas za počitek, analize dnevnih potez ter družabni večer na otoku Žminjak.

Lov na pršut

Letos smo se odločili kot nagrado spretnostne igre »Lov na pršut« podariti pristno koroško salamo. Zmagovalci bi, po očitni nerodnosti  podpredsednika Stojana in padcu le-teh v morje že pred začetkom, skoraj ostali brez njih. Rešil jih je član jadrnice Aquarius, ki se je, kljub temi kot v rogu, požrtvovalno podal na dno zaliva. Temna noč pa je bila kot nalašč za tematiko letošnje igre. Prvi član ekip – svetilničar je moral namreč simulirati delovanje svetilnika, drugi član – mornar na drugi strani pomola pa je moral v najkrajšem možnem času ugotoviti karakteristike svetilnika ter »odjadrati« do njega. Očitno se je poznala pozna ura in utrujenost ekip po napornem regatnem dnevu, saj zbranost ni bila vrlina sodelujočih ekip. Le-to in še največjo hitrost sta izkazala člana posadke jadrnice Leo skiperja Dušana Gorška in zasluženo smo se skupaj veselili njihove zmage.

Drugi regatni dan (ponedeljek 17. 9. 2012)

Dan se je začel z »oljem« na morski gladini, nadaljeval z »orkansko« bonaco in na srečo ekip, ki tako niso bila prikrajšana jadralskih užitkov, končal s solidnim maestralom z močjo do 13 vozlov. Za začetek smo odpeljali navigacijski plov okoli otočkov, ki so raztreseni severno od Murterja. Kasneje, v zaključnem plovu, pa še tehnično palčko, ki je bila prav tako postavljena v bližini našega izhodišča – otoka Žminjak. V ospredje in boj za etapne stopničke so se, poleg kasnejših nosilcev medalj, prebile nove ekipe in s tem popestrile boj za prehodni pokal. Od vseh ekip je drugi dan največ jadralskega znanja in spretnosti pokazala ekipa s skiperjem Hinkom Andrejcem na čelu. To je bilo dovolj, da je »gozdarka« ubranila primat na Korošicah v zadnjih letih. Ponovno je uspelo njihovemu skiperju, taktiku in krmarju motivirati ekipo, uspešno »natrimati« zelo zahtevno regatno-potovalno jadrnico in z nekaj sreče ter napakami konkurentov prijadrati skupno zmago. Čestitke!


Kdo je bil zaključni večer najbolj prešerno razpoložen, ni posebno težko uganiti. Glasba in odlično razpoloženje pa sta na pomolu odmevala še dolgo v noč.







Nasvidenje prihodnje leto!

Rezultati:
1. CAPRICORN - Hinko Andrejc
2. TAURUS - Aleš Mlakar
3. ARIES - Gregor Andrejc
 
-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: