ponedeljek, 3. oktober 2011

Korošica 2011 - reportaža

Z žrebom jadrnic, tri dni pred odhodom na otok Murter, se je vzdušje pred letošnjo regato Korošica, dokončno razplamtelo. Uskladili smo še zadnje detajle, pregledali regatna navodila in odpravili zadnje nejasnosti. Naslednji pozdrav je bil na otoku Murter, natančneje v ACI marini Jezera, ki jo sedaj večina že dobro pozna, saj smo jo izbrali za izhodišče že tretje leto zapored.

Pričakalo nas je lepo sončno vreme z ravno toliko vetra, da ni bilo čutiti pripeke ali pa je bilo vznemirjenje pred vkrcanje tolikšno, da nas je že zvečer ne malo tarnalo nad opečeno kožo. Prevzemi bark so potekali tekoče in ena za drugo so simpatične Elanke 340 odhajale na trening iz marine. Kar nekaj trupov je bilo grdo zaraščenih, ki pa so ob ugodni temperaturi morja hitro dobivali svojo pravo podobo.

Prvi regatni dan

Sobotno jutro je nekatere najzgodnejše nagradilo s prelepim, žarečim jutranjim nebom, vsi pa smo se ob 8:30, kot napovedano, zbrali na sestanku skiperjev. Dobili smo vse potrebne informacije o poteku regate in regatnem polju. Sledili so še zadnji posveti po posadkah nato pa se je flota koroških jadralcev podala proti startu. Na jugu Murterja se je zasidrala sodniška barka. Med njo in bojo pa smo vse tri plove tega dne startali v srednje močnem južniku, moči cca. 12-15 vozlov. Le-ta je na obratih, pri otoku Kaprije, vedno pojačal na okoli 17 vozlov, v zadnjem navigacijskem plovu pa tudi preko 20 vozlov.
Prvi in drugi plov sta bila tehnična (palčka). Ob zdaj že tradicionalno dobrih startih posadk smo družno na polno orcali proti obračalni boji. Povsem svojo taktiko (leva uzda) je ubrala ekipa Mali brod, ki pa se ji le-ta ni obrestovala. Poleg tega pa so poskrbeli za kar nekaj nevarnih situacij. Največje razlike med barkami so se naredile po obratih, ko je bilo potrebno brezhibno dvigniti ali pospraviti špinaker. Kar nekaj posadk je odpeljalo brez uporabe le-tega, izkazalo pa se je, da so bile razlike med 'metuljčkom' in vožnjo s špinakerjem in vetrom v krmo majhne, vendar zadostne, da so nekateri pridobili nazaj izgubljeno pri 'orcanju'. Prvi plov se je končal s tesno (dolžina ene barke) zmago ekipe Mercurius pred ekipo Pluto, ki pa se je v drugem plovu 'revanžirala' s suvereno zmago.

Tretji plov je bil navigacijski, obpluti smo morali kar nekaj manjših otočkov. Veter je na naj južnejši točki narasel že na preko 20 vozlov, kar je pomenilo hitrosti s špinakerjem nad 8 vozlov in na trenutke neprijetne občutke ob zapiranju le-tega v smislu ali bo material zdržal. Spet so se različne taktike pri izbiri jader nekaterim obrestovale. Po zadnjem obratu je bila nedosegljiva barka Mercurius. Za njo pa karavana nastopajočih z ekipo jadrnice Pluto na čelu. Zadovoljni ali manj zadovoljni nad jadranjem smo se, družabnemu večeru na pomolu Alternautike naproti, počasi odpravili nazaj v marino.

Spretnostna igrica »Lov na pršut«

Lov na pršut se je začel in končal s prijetnim druženjem med jadralci. Tokrat smo preverjali znanje ekip v sidranju. Natančneje vozlanju sidrnega vozla in poznavanju dnevnih oznak. Poleg tega znanja je bilo potrebno za zmago prikazati še dobršno mero spretnosti in hitrosti. Bilo je zabavno, ekipe so se izkazale, dve dosegli celo isti najboljši čas, a je pršut osvojila ekipa barke Venus, zaradi pravilnega odgovora na teoretično vprašanje. Čestitamo!

Drugi regatni dan

Za ponedeljek je bil napovedan obrat vetra, dež, nevihte itd. Kaj kmalu po sestanku skiperjev je bilo jasno, da je veter preveč nestabilen. Sodniki so nas ustavili že na privezih. Odrejeno je bilo čakanje na primerne razmere. Zahodnik se je čez eno uro vendarle nekoliko ustalil in poklicali so nas na start, ki je bil postavljen cca. 500 m od marine - še v zaveterju Murterja. S pogledom proti izhodu iz zaliva je bilo jasno, da nas čaka res močen veter, zato so bile na vseh jadrnicah na jadrih že na startu krajšave.

Po uspeli startni proceduri smo pri cca. 15-18 vozlih vetra orcali in križali in križali kar nekaj časa, da smo se prebili iz zaliva in zavetja Murterja. Posadke, še posebej trimerji genove, so bili na preizkušnji. Po prvi obvezni oznaki se je naporno orcanje nadaljevalo naprej. Barko je bilo potrebno ves čas držati na »meji«, da si brez dodatnega križanja ob upoštevanju odnašanja uspešno obrnil na naslednji obvezni oznaki. Že kar ekstremno jadranje se je nadaljevalo z vetrom v bok in pri vetru, ki je narastel že do 30 vozlov. Flota jadrnic se je kar pošteno raztegnila, vendar smo vsi bolj ali manj uspešno premagovali močan veter, valove in občasen dež. Ko je prva jadrnica dosegla predzadnjo obvezno oznako je sodnik regato prekinil in odredil takojšen povratek v marino. Grozeči črni oblaki nad Murterskim morjem so tako odpihnili drugi regatni dan, ki se je končal z varnim pristankom vseh bark v marini.

Popoldan je že sijalo sonce

Po prehodu nevihte in močnem deževju se je nebo nekoliko razjasnilo in pokazalo se je tudi sonce in začetek burje. Žal je bilo prepozno za izvedbo še kakega regatnega plova. Kmalu je prišla noč in zaključna večerja z razglasitvijo rezultatov ter podelitvijo pokalov in medalj najboljšim. Po zabavni predstavitvi alternativnih rezultatov pravne službe ekipe IUPPITER smo dobili novega, starega, zmagovalca Korošice. Prvo mesto je tudi letos osvojila ekipa MERCURIUS skiperja Hinka Andrejca, ki bo tako imel v hrambi prehodni pokal KND še eno leto!

Čestitamo!
Rezultati:

1. MERCURIUS - Hinko Andrejc
2. PLUTO - Gregor Andrejc
3. URANUS - Aleš Mlakar

Celotni rezultati
Posadke



-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: