nedelja, 25. april 2010

11. Korošica je za nami

Največje regatno jadranje našega društva tega leta je za nami. Tokrat nam je vreme postreglo z vetrom konstantne smeri saj je bil jugo naš spremljevalec oba regatna dneva. Če so jadra prvi dan ostala cela nas je kar večina za drugi dan krajšalo glavno in tudi genovo. Proti koncu plova so bile hitrosti vetra tudi preko 25 vozlov.

Prvi dan smo izpeljali 3 identične tehnične plove. Ob začetnem brezveterju je kmalu začelo pihat do 15 vozlov, kar je pomenilo polna jadra in odlično jadranje. Razlike med tekmovalci so se iz kroga v krog manjšale. Uvrstitve pa so bile vseskozi zelo podobne. Prva dva plova je dobila jadrnica Mercurius, zadnjega pa Sol. Tretja mesta so pobrali jadralci na Pluto, 4. pa Venus.

Za drugi regatni dan je to pomenilo, da se bosta za prvo mesto udarili ekipi Mercurius in Sol, za tretjega pa Pluto in Venus. Za oba izzivalca je štela samo zmaga.

Zvečer smo na pomolu Alternautike spet priredili lov za pršut. Tokrat smo preverili, kako se tekmovalci znajdejo z vrvmi. Potekali so zanimivi boji in na koncu je ob bučnem spodbujanju glavno nagrado osvojila barka Mercurus. Sledil je pravi koroški piknik z odojkom in vinom.

Za drugi dan je bil načrtovan navigacijski plov. Štartali smo v blžini marine v orco pri cca. 17 vozlih juga. Sledilo je več kot 2h orcanja proti Kaprijam in okoli Zmajana. Posadke so izbrale zelo različne taktike in zanimivo se je vsaj polovica bark na koncu stranice zbrala zelo blizu skupaj. Pri obratu okoli Zmajana proti Tijatu pa so se, tudi zaradi vrtinčenja vetra, naredile velike razlike. Čisto v ospredju je potekal hud boj za prvo mesto, ki ga je za dolžino barke dobila posadka Mercurius pred Venus. Čestitamo!

Za zaključek dneva sta nas veter in dež hitro pregnala v podpalubja in vidno utrujene posadke so popadale po barkah in tako zaokrožile letošnjo Korošico na Murterju. Podelitev pokalov za prva mesta in predaja prehodnega pokala bo na navtičnem večeru v mesecu maju. Spremljajte našo spletno stran za obvestila.

Sledijo še kratki rezultati:

  1. MERCURIUS - Hinko Andrejc
  2. SOL - Gregor Andrejc
  3. PLUTO - Peter Koren
  4. VENUS - Aleš Mlakar
  5. IUPPITER - Igor Filipančič
  6. URANUS - Peter Gladež
  7. MARS - Dušan Krebl
  8. NEPTUNUS - Stojan Bošnik
  9. TERRA - Božidar Lukič
  10. SATURNUS - Božo Špeh



-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.