torek, 2. junij 2009

1. Bacov Memorial - KND J24 2009

IZOLA, 30.5.2009

Letošnja Spomladanska regata KND se je v čast in spomin preminulemu jadralskemu kolegu in enemu od ustanovnih članov Koroškega navtičnega društva preimenovala v Bacov memorial. Program na monotipnih jadrnicah J24 je bil enak kot prejšnja leta, le da se je tokrat, verjetno zaradi vpliva finančne krize, regate udeležilo nekoliko manj koroških jadralcev. Pomerili smo se le en dan in to v konkurenci devetih posadk. Kljub temu pa na regatnem polju ni bilo nič manj zanimivo.

Po sestanku skipperjev in ekip ob 9h, je sledilo vkrcanje in priprava jadrnic za plovbo.

Letos je bil Eol malo bolj skop, kar se trajanja, za plovbo ugodnih razmer tiče. Čas do 12. ure opoldan bi lahko opisali z enačbo Sonce + Bonaca = Kopanje, kar smo nekateri s pridom izkoristili za nekoliko vodne rekreacije in osvežitve v Koprskem zalivu. Organizatorji so skušali prvi plov izpeljati v prešibkih vetrovnih razmerah, ampak je bil le-ta prekinjen po polovici stranice, saj so nekatere barke imele težave že s samim prečkanjem štartne črte. Ponovljen prvi plov je bil nato skrajšan na en krog, kar je nesrečna ekipa Šempaučanov spregledala in izgubila visoko uvrstitev, saj so pustili obratno bojo na levi in se tako peljali mimo ciljne črte. V drugem plovu so bile za regato idealne vetrovne razmere. Vetera za okoli 10 vozlov. Ekipa Andrejcev je to s pridom izkoristili ter izredno odpeljala oba predvidena kroga in zabeležila že drugo zaporedno 1. uvrstitev. Tik za njimi je bila po dveh izpeljanih plovih uvrščena ekipa S5-PSSJ z dvema 2. uvrstitvama, tako da je bil boj za sam vrh še vedno odprt. Po štartu zadnjega plova so povedli Šempaučani, tik za njimi pluli Andrejci, ki so se med obračanjem okoli vrhnje boje te dotaknili in si prislužili kazenski obrat. Po odsluženi kazni so padli na 4. mesto za ekipo S5-PSSJ, kar pa je še vseeno zadostovalo za skupno zmago.

Popolne rezultate najdete v dokumentu Rezultati Bacov memorial - J24 KND 2009.


Po prijetnem dnevu na morju smo se spet zbrali v baru Hanger in si privoščili zaslužen obed med čakanjem na razglasitev najboljših.




Še več slik najdete v galeriji Bacov memorial - KND J24 2009.

-----------------------------------
Prispevek pripravil: David Andrejc

Ni komentarjev: