četrtek, 14. maj 2009

Jure Šterk in Lunatic Piran

Prevod email-a oceanografa Petra. Povezava do originalnega zapisa je že bila objavljena na našem blogu.

Tragedija na morju

Datum: 28. april 2009
GPS-čas: 06:30 GMT/12:30 lokalno
Lat: 32 18.009S
Long: 091 07.543E

Medtem ko smo pluli s hitrostjo 12 vozlov proti naši naslednji postaji, se je ladja nepričakovano ustavila nekaj kilometrov pred postajo. Spraševal sem se, kakšna je priložnost? Je nekdo končno ujel tuno? Bil sem ravno v laboratoriju in analiziral tekoče hranilo vzorca, ko je moj partner iz druge izmene prišel v laboratorij in rekel, da smo našli jadrnico z nikomer na krovu.

Šel sem ven na palubo in tam je bila, osamljena plula po morju. Imela je bel trup in bela jadra. Glavno jadro je bilo dvignjeno, ampak vso raztrgano. Po mojem mnenju je bila precej majhna, dolga morda 30 čevljev? Plula je normalno visoko, nepotopljena - gotovo je bila vodotesna. Njen trup je bil zelo močno poraščen z morskimi rasti. Bilo je očitno, da je bila tukaj že dolgo časa. Na strani barke je bila prislonjena ribiška palica, čeprav brez trnka v vodi. Vhod iz kokpita v kabino je bil odprt, ampak vse je izgledalo v redu. Brez vode v kokpitu in očitno brez vode v kabini. Njeno ime je bilo le delno vidno na njeni krmi "Lunatic Pirate", vendar brez imena matičnega pristanišča ali narodnosti. Izgledalo je zelo žalostno, melanholično.

Kaj se je zgodilo, da jo zapustijo pluti samo, samcato? Kje je njena posadka? So jo zapustili, misleč, da je v težavah? Je kapitana zbil s palube boom? Mu je zdrsnilo z ladje in ni bil dovolj hiter, da bi jo s plavanjem ujel?

Zelo me je razžalostilo, da sem jo videti takole. Bilo je videti tako čustveno, da se je nekdo soočil s tem, kar mora biti nekakšna tragedija na morju. Počutil sem se, in se še vedno, kot sem se takrat, ko sem videl človeka, ki je prečkal cesto in ga je zbil avto. Nekako zasut z vsemi občutki. Z vsakim, ki sem govoril, se je zdelo, da se počuti enako kot jaz.

Prvi častnik je dejal, da je videl ladijski dnevnik v kabini. Zato se je nekdo spustil na krov barke in ga rešil ter več drugih predmetov. Sam sem takrat ravno preučeval vzorce v laboratoriju in sem se moral vrniti, tako da so mi to drugi povedali kasneje. Po vsem kar sem slišal, je bil zadnji vpis v ladijski dnevnik januarja 2009. Je morda od takrat barka sama plula po širnosti morja? Zanimivo je, da je bilo nekaj velikih rib, plavalo ob čolnu. Zdi se, da jih vse kar plava v vodi privlači. Rečeno mi je bilo, da sta plavali dve mahi-mahi in ena wahoo riba. Sam sem videl eno, vendar se mi niti ne sanja, kaj je bila.

Včeraj smo dobili uradni poziv, da je križarjenje na tej ladijski liniji, I7, ki vodi iz Omana, in seka linijo na kateri smo mi in potem nazaj do Južne Afrike, bilo preklicano zaradi strahu pred pirati okoli Somalije. Napad ladje kot je naša bi bila logična izbira, saj porabimo veliko časa mirujoči v vodi, medtem ko vzorčimo. In z vsemi ljudmi na krovu, ugrabiteljeve sanje. Torej, ko smo videli čoln, sem prepričan, da je ideja o ugrabitvi piratov šla skozi veliko glav - gotovo je prešinila mene. Šel sem na palubo, ko smo ponovno šli naprej svojo pot, in videl barko ponovno samo tavati po oceanu brez smeri - neverjetno žalostno. Dovolj, da bi mi je šlo na jok. Nisem uspel posneti slik in mislim, da sem vesel za to.

Kasneje:
Ugotovili smo, kaj naj bi se zgodilo. Ker smo vedeli, kako ji je ime, "Lunatic Pirate", smo jo nekako po Googlali in ugotovili, da je njen lastnik 72-letni moški, ki je bil na poskusu plovbe okoli sveta. Zapustil je Novo Zelandijo in plul proti vzhodu, zaokrožil tako Rt Horn in Rt dobrega upanja. Bil je nazaj na poti do Nove Zelandije, ko je bil izgubljen. Radio amaterji so nazadnje od njega slišali 26. decembra 2008, ko se je znašel v slabem vremenu, vendar mu je šlo dobro od rok. Od takrat ni nihče slišal od njega. Domnevno naj bi ga pred nami srečala že ena druga ladja, ampak naj bi bila prevelika, da bi se vkrcala. Ne razumem čisto kako je to možno, ampak je očitno res, saj so bili dnevniki še vedno na krovu.

[Kasnejša dopolnitev: Danes smo odkrili, da je dejansko ime čolna Lunatic Piran – kar ni bilo moč prebrati, ko je bila barka odkrita.] 30. april 2009 9:00

-----------------------------------
Prispevek pripravil: David Andrejc

Ni komentarjev: