sreda, 4. junij 2008

3. Pomladanska regata KND 2008 - J24

IZOLA - 31.5.2008

Po lanski Pomladanski regati KND, ko smo jadrali na Bavaria-h, smo se letos Korošci spet pomerili na regatnem polju z jadrnicami razreda J24. Že nekoliko ostarele barke, ampak zato nič manj zanimive, so nam ponudile zvrhano mero lekcije jadranja.




Spet s polnimi jadri


Letos se nas očitno drži sreča kar se tiče vetra, saj je tudi tokrat skozi celotno regato vlekel prijeten veter iz smeri JZ z močjo okoli 10-15 vozlov. To je omogočilo zanimive boje med vsemi udeleženci. Razlike med prihodi v cilj so se nič kolikokrat merile v sekundah, lahko bi rekli tudi v centimetrih. Napeto je bilo vse do razglasitve rezultatov, saj je bilo uvrstitve nemogoče napovedati.

Razmere na regatnem polju so še ravno dovoljevale uporabo vseh jader. Le ob močnejših sunkih vetra in na obratih oz. startih, ko se nas je več nagnetlo na enem mestu, se je raven adrenalina ob polaganju jadrnic močno dvignila. Nekaj je bilo nevarnih (tudi prepovedanih) tekanj (križanj) in tudi nekaj trkov, ki pa se niso končali z hujšimi posledicami (za jadrnice) niti s prevročo krvjo. Uporaba spinakerja se je izkazala kot smiselna le za izkušene posadke, kajti ob močnem vetru so bile razlike med tistimi, ki so ga uporabljali in tistimi ko ne, minimalne. Vsi pa vemo kako hitro se vrvi začnejo prepletat, zapletat, ...


Na koncu vsak po svoje zmagovalec

Po štirih izpeljanih plovih (en plov je trajal cca 30min) je še večina malo prosto pojadrala, nato pa se je družba in debata preselila v klubski 'kafič' Hangar, kjer smo z nestrpnostjo do 16. ure čakali na razglasitev, še bolj pa nato na obljubljeno kosilo, saj nas je morje dodobra izčrpalo.

Prvo mesto je z dvema zmagama in enim četrtim mestom osvojila ekipa PDDS. Za preostala mesta na stopničkah pa je odločal zadnjiv plov v zadnjih metrih, skoraj centimetrih, ko je ekipa COKANI za slabega pol metra speljala drugo mesto ekipi FARA 46 in si s tem priborila skupno drugo mesto. Ekipa EOL pa si je z zmago v taistem zadnjem plovu priborila pokal za tretje mesto. Res izenačeno.



Popolne rezultate nadete v dokumentu Rezultati 3. Pomladanske regate KND 2008.
Kot najavljeno je hkrati z regato potekal še Match Race med ekipama družin Cokan in Andrejc.
Dolga leta skupnih jadranj po Jadranu in vsa ta leta klubskih jadranj, ko je med nami potekalo še posebno rivalstvo, nas je spodbudilo k odprti bitki za čast, prestol, mogoče za primat predvsem pa za jagnje. :) Za krmilom smo se izmenjavali Hinko-Grega in Bojan-Aleš, v tem vrstnem redu izmenično v vsakem plovu. Po polovici plovov je bilo izenačeno, v tretjem plovu so povedli Cokani. Nato pa je prišel odločilen četrti plov, ki je za nas (Andrejce) pomenil, da moramo zmagati, če želimo izenačiti. Šele na zadnjem obratu smo se uspeli prebiti v vodstvo, ki ga nismo izpustili iz rok. Tako je bil skupen rezultat 2 : 2, ki je pravzaprav najpravičnejši. Naj ostane vprašanje, kdo je najhitrejši, še naprej odprto!



Na koncu naj še omenim absolutnega zmagovalca v posebni razvrstitvi ekip nad 200 let. To je bila ekipa FRAS, ki se je močno borila do zadnjih metrov...vzdihljajev. Na teh jadrnicah, ko je stiska s prostorom in je potrebna zvrhana mera spretnosti lahko rečem samo vsaka čast in le tako naprej.
Omeniti pa velja tudi ekipo ROOKIES, s skiperjem Jernejem, ki se je prvič pomeril v regatnem jadranju v vlogi skiperja in dosegel solidno uvrstitev in bil vseskozi za petami najboljšim.

Še več slik najdete v galeriji Pomladanska regata KND 2008.
-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: