četrtek, 5. januar 2006

Zimsko - novoletno jadranje (05/06)

Za praznovanje letošnjega novega leta smo se odločili preizkusiti nekaj novega – novoletno jadranje. Poleg vseh zanimivih destinacij nas je najbolj pritegnila prav ponudba Elan Yachtinga in odločili smo se za najem Elan 45 v marini Tankerkomerc v Zadru. Pri izbiri dneva prevzema in oddaje so nam dali proste roke tako, da smo določili datum izplutja v petek 30. in zaključka v torek 3.1. naslednje leto. Ker je bila to naša prva izkušnja zimskega jadranja smo bili malo zaskrbljeni glede ogrevanja in vremenskih razmer, a pogumno smo šli na pot in tako se je zgodilo zimsko-novoletno jadranje.

Dan pred odhodom nas je presenetilo močno sneženje, ki je zajelo vso širše območje. Tako je pot v Dalmacijo izgledala bolj kot pot na smučanje v tujino kot pa na jadranje. Po tunelu Sv. Rok se je sneg končno umaknil sredozemski klimi in Zadar nas je sprejel z rahlim dežjem in milo klimo. Jadrnico smo prevzeli ob 11h in po dobri uri dela smo se podali na pot. Tu bi rad omenil, da je parkiranje v marini precej drago (45kun/dan). Avto je mogoče parkirati pred pomolom, se raztovoriti in ga nato premakniti v garažo. No, ker pa je to bilo izven sezone in je bilo okoli pomola dovolj prostora za vsa vozila, smo avtomobile pustili kar tam in se tako izognali plačilu parkirnine.

Malo pred temo smo že bili v zalivu Soline na Pašmanu, kjer smo se privezali na boje, ki jih očitno čez zimo ne pospravljajo, računajo pa tudi ne. Naslednje jutro jugo in oblačno. Po poizvedovanju v marini v Zadru so nam za praznovanje novega leta svetovali Sali, Zlarin, Zadar in Vodice. Odločili smo se za slednje in zajadrali proti cilju. Prijetno jadranje v zmernem jugu; malo rekreacije in že smo bili na cilju.

Naša želja je bila, da se privežemo na glavni pomol, ki pa je bil zaseden oz. rezerviran. Tako nam je preostala marina, kjer smo bili edini gosti. Začelo se je okraševanje barke in stopnjevanje napetosti pred velikim večerom. Malo pred polnočjo smo se odpravili v mesto, kjer je bila pod šotorom organizirana živa glasba in noč se je kmalu prevesla v jutro, ko nas je presenetil močan jugo in dež. Bili smo vezani na koncu pomola z vetrom v bok. In ker je veter še kar jačal, nam ni preostalo drugega, kot da naše bivanje v marini podaljšamo še za eno noč. Ker smo dokumente v marini prevzeli že prejšnji dan, smo se odločili za zgoden štart iz Vodic. Tako smo se elegantno izognili prijazni gospe, ki bi nam še bolj prijazno izstavila nov račun za privez.

Jugo je čez noč ugasnil in v novo jutro smo se na pot podali v bonaci z motorjem ter z zakuhanim vinom v roki. Ta nas je grel celo pot do Biograda, kjer smo se ustavili toliko, da smo obnovili zaloge, nato pa nadaljevali pot spet proti Solinam. Nekje na južnem delu Pašmana nas je končno obsijalo tudi sonce, ki je na nebu vztrajalo naslednje par ur in vidno dvignilo razpoloženje. Po mirni noči, ko smo se vsi z veseljem pošteno naspali, nas je spet prebudil rahel dež in ta je vztrajal vse do prihoda v Zadar.

Barka je zelo prostorna, tako znotraj kot zunaj. Kokpit z dvema krmiloma omogoča dobro prehodnost, le pri jadranju se zaradi velike širine ni mogoče z nogami opreti na nasprotno klop. Webasto dela odlično; vsaka soba je ogrevana, tudi wc.

Kljub deževnemu vremenu nam bo ta izkušnja ostala v lepem spominu in verjamem, da jo še kdaj ponovimo.

Ekipa: Grega, Aleš, Jernej, Davorin, Urška, Katja, Nuša

-----------------------------------
Prispevek pripravil: Gregor Andrejc

Ni komentarjev: